Ocean

Ocieplanie przez synchronizację

28 lipca 2014, 09:39

Naukowcy od dawna obawiają się, że w związku z globalnym ociepleniem Ziemia znajdzie się w pewnym momencie w punkcie, w którym dojdzie do gwałtownego topnienia lodów na obu biegunach. Naukowcy z Oregon State University (OSU) postanowili sprawdzić, w jakich okolicznościach dochodziło na Ziemi do gwałtownych ociepleń klimatu.



Ustalono, w jaki sposób UV wpływa na mechaniczną integralność warstwy rogowej naskórka

23 sierpnia 2019, 13:05

Ustalono, w jaki dokładnie sposób promieniowanie ultrafioletowe wpływa na mechaniczną integralność warstwy rogowej naskórka.


Dość nietypowy model DNA :-)

Gen determinuje reakcję na leczenie infekcji HCV

23 lutego 2010, 05:54

Niedobór enzymów przeważnie jest dla organizmu człowieka zjawiskiem niekorzystnym, powodującym upośledzenie zdolności do rozkładu toksyn czy przetwarzania pobieranych substancji do użytecznych form. Okazuje się jednak, że w czasie leczenia infekcji wirusem zapalenia wątroby typu C (HCV) defekt taki jest zbawienny, chroni bowiem pacjenta przed niekontrolowanym obumieraniem znacznej liczby czerwonych krwinek.


Sroka nie cielę, na błyskotki nie poleci

18 sierpnia 2014, 11:43

Wbrew obiegowej opinii, sroki nie są wcale kompulsywnie przyciągane do błyszczących obiektów i nie kradną biżuterii. Naukowcy z Centrum Badań nad Zachowaniem Zwierząt na Uniwersytecie w Exeter zauważyli, że w rzeczywistości ptaki te boją się nowych przedmiotów.


Likopen lepiej spożywać bez żelaza

17 września 2019, 10:56

Jedzenie sosu pomidorowego z mięsem, może nie być dobrym pomysłem. Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Ohio stwierdzili bowiem, że żelazo może znacząco zmniejszyć wychwyt likopenu - barwnika pomidorów, któremu przypisuje się m.in. przeciwnowotworowe właściwości.


Zaburzenia odżywiania u diabetyków

12 marca 2010, 13:10

Dr Deborah Young-Hyman, psycholog dziecięcy z Medical College of Georgia, badała związki między cukrzycą typu 1. a zaburzeniami odżywiania. Na początku zwróciła uwagę na fakt, że u diabetyków nie można stosować tych samych kryteriów, co u innych osób, ponieważ zaabsorbowanie jedzeniem stanowi część ich codzienności: muszą zwracać uwagę na dietę i jej wpływ na stężenie glukozy we krwi oraz wagę ciała.


Sztuczne płytki z hydrożelu wspomagają krzepnięcie

8 września 2014, 11:33

Nowa klasa syntetycznych płytkopodobnych cząstek nasila naturalne krzepnięcie. Amerykańscy naukowcy twierdzą, że można by je wykorzystać do hamowania krwotoków w czasie operacji czy w leczeniu zaburzeń krzepnięcia.


Wyspy Morza Egejskiego zasiedlono już 200 000 lat temu

17 października 2019, 09:37

Międzynarodowy zespół archeologów znalazł dowody, że grecka wyspa Naksos była zamieszkana przez neandertalczyków i wcześniejsze homininy co najmniej 200 000 lat temu, o dziesiątki tysięcy lat wcześniej niż sądzono. Wyniki badań, które opisano na łamach Science Advances, każą ponownie przemyśleć historię człowieka. Sądzono bowiem, że na izolowane niedostępne wyspy dotarł dopiero Homo sapiens.


Przełomowe... składanie ręczników

8 kwietnia 2010, 10:56

Prace nad udoskonalaniem robotów nie zawsze muszą oznaczać, że urządzenia te zostają wyposażone w zdolności trudno dostępne nawet ludziom. Udowodnili to naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley, który stworzyli robota... składającego ręczniki.


Można uratować dziesiątki tysięcy ludzi

26 września 2014, 08:55

Eksperci z Paul G. Allen School for Global Animal Health na Washington State University wiedzą, w jaki sposób można uratować życie 69 000 osób, które każdego roku umierają na wściekliznę. Ich zdaniem wystarczy wprowadzić powszechny program szczepień psów.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy